Sağlığımız her dönemde önemli olduğu gibi bu dönemde de çok önemlidir. Sağlığımız için vitaminler, mineraller ve yağlar içeren besinler tüketmemiz gerektiği gibi antioksidanlara ve pigmentlere de ihtiyacımız vardır. Siz de “Lutein – Zeaksantin nedir?” merak ediyorsanız, “Lutein ve Zeaksantin Nedir?” başlıklı yazı tam da size göre! 

Lutein – Zeaksantin Nedir? 

Lutein – Zeaksantin, temel olarak pigment sınıfında yer alan biyolojik pigmentlerdir. Lutein ve zeaksantin iki tür karotenoiddir. Bitkilere rengini veren bu pigmentlerdir. Bitkilerin fotosentez emiliminde görev alırlar. Antioksidan görevindedirler. Temel olarak Lutein – Zeaksantin  insan gözünün yapısında, gözün retina tabakasında bulunurlar.  Her ikisinin de benzer yapıları vardır.  

  • Zeaksantin;  Göz sağlığını korumak için en iyi takviyedir. Gözü besleyerek göz sağlığını muhafaza eder. Gözü dış etkilerin olumsuzluğundan korur. Görme yetisini geliştirir. 
  • Lutein; Çoğunlukla sarı ve turuncu sebzelerde bulunur. Güneşten gelen faydalı mavi ışığı emer. Antioksidan görevindedir. Yağ asidi ve kovalent bağı şeklinde bulunur. İnsan bedenine alındığında özellikle gözdeki sarı noktayı besler.  

Lutein – Zeaksantin Hangi besinlerde Bulunur? 

Lutein – Zeaksantin sarı – turuncu pigmentler içerirler. Karotenoidler çoğunlukla sarı, turuncu ve kırmızı besinlerde bulunsa da lutein ve zeaksantin daha çok koyu ve parlak yeşil sebzelerde bulunur. Bunun sebebi yeşil sebzelerdeki klorofilin(fotosentez olayının meydana gelmesine yardımcı yeşil pigment) lutein– zeksantini hapsetmesidir. Birçok besinde de bulunmaktadır. Temel olarak bu besinler; 

  • Lutein- Zeaksantin içeren besinler;  Ebegümeci, mısır, kuşkonmaz, kereviz, maydanoz, ıspanak, ısırgan otu, lahana, kabak, rezene, pazı, dereotu, nane, tere, semizotu, havuç, incir, yumurta, avokado, biber, üzüm ve balkabağı, safran, brokoli, bezelye, kavun, kivi ve kırımızı biber, 

gibi besinler lutein– zeksantin içeren besinlerdir. Ek olarak bu besinlerin bir miktar yağ ile tüketilmesi, vücuttaki emilimini arttırır. Alternatif olarak, yeşil salatanıza zeytinyağı eklemek emilim açısından faydalı olabilir.  

Lutein – Zeaksantin Faydaları Nelerdir? 

Bütün vitamin, minareler ve yağlarda olduğu gibi antioksidan olarak tanımladığımız Lutein – Zeaksantin da insan vücudu sağlığı için faydalıdır. Elbette doğru kullanım ve çeşitli besin tüketimi bedene alınmasında önemli noktadır. Özellikle göz sağlığı için yararlı olan bu karotenoidlerin sizler için faydalarını sıraladık. Bu faydalar; 

  • Cilt sağlığını korumaya yardımcı olur. 
  • İçinde bulundurduğu antioksidan sebebiyle yaşlanma karşıtıdır. 
  • Yaşa bağlı göz hastalıklarının gelişmemesine yardımcı olur. 
  • Işık hassasiyetinde azalma sağlar. 
  • Görme keskinliğini arttırır.  
  • Gözdeki sarı nokta hastalığına karşı gözü korumaya yardımcı olur.  
  • Vücut proteinlerini, yağlarını ve DNA’sını strese karşı korurlar.  
  • Kötü kolesterol ektilerini azaltmaya yardımcı olur.  
  • Kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olur.  

gibi faydalar Lutein – Zeaksantin faydaları olarak sıralanabilir.  

Her gün 1 tablet Fortim Sharp günlük almanız gereken vitamin ihtiyacınızı karşılar.

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.