Omicron Varyantı Nedir?

Omicron varyantı covid-19 salgının bir türüdür. Güney Afrika’ ilk ortaya çıkmıştır. Sonrasında  dünya geneline yayılarak milyonlarca kişiye bulaşmıştır. Türkiye’ de Sağlık Bakanlığı, 12 Aralık 2021 tarihinde Omicron varyantı ile enfekte vakaların tespit edildiği açıklamasında bulunmuştur. Sağlık Bakanlığı’nın 25 Aralık 2021’de yaptığı açıklamaya göre, kalabalık illerdeki vakaların %10’undan fazlasını Omicron varyantından oluşmaktadır. Covid-19 virüsünün bir türü olan omicron varyantının özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

–        BULAŞTIRICILIK;  Bulaşıcılık konusunda daha hızlı yayıldığı konuşulmaktadır. Ancak covid-19 virüsünün özellikleri gibi kesinlik yoktur. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 

–        HASTALIK ŞİDDETİ; Omicron virüsünün kişiyi nasıl etkilediğine dair daha fazla bilgi toplamaya ihtiyaç vardır. Burada genellemek daha iyi olur, yeni tip koronavirüsün tüm varyantlarının, kişilerin hayatını kaybetmesine sebep olduğu gibi omicron varyantıda kişilerin hayatları kaybetmesine neden olabilecek kadar ciddi bir virüstür.  

–        DAHA ÖNCE COVID-19 GEÇİRMİŞ OLMANIN ETKİSİ; Daha önce covid-19 virüsüne yakalanmış kişiler omicron varyantıyla yeniden enfekte olabilir.  

Omicron Varyantı Belirtileri Nelerdir?

Omicron varyantının bulaşıcılığı diğer covid-19 varyantlarına göre paralellik göstermektedir. Omicron varyantı da hücreye tutunmasıyla çoğalır. Farklı mutasyona uğrayabilirler. Aşıların covid-19 virüsündeki proteinlerin değişme neden olmasıyla omicron varyantı meydana gelmiştir. Bu nedenle de omicron varyantı daha bulaşıcıdır. 

Omicron varyantı aşağıdaki yollarla bulaşabilir;

·       Solunum yoluyla,

·       Enfekte olunan kişilerle temas yoluyla

Kişilerin vücut sıvılarına temas yoluyla bulaşabilir.

Omicron varyantının belirtileri de aşağıdaki gibi sıralanabilir;

·       Kuru öksürük,

·       Yüksek ateş

·       Gece terlemesi

·       Vücut ağrısı

·       Tat ve koku hissinde kayıp

·       Halsizlik gibi belirtiler omicron varyantında görülür. 

Omicron Varyantına Karşı Aşı Koruyuculuğu

Aşıların Omicron varyantına karşı ne ölçüde koruyuculuk sağladığına dair kesin veri bulunmamaktadır. Ancak aşıların daha önce vakaların çoğunluğunu meydana getiren covid-19 virüsünün Delta varyantına karşı etkili olduğu görülmüştür. Covid-19’ a virüsüne karşı, aşı dışında etkili bir önleyici ya da tedavi edici bir yöntem yoktur. Bu nedenle toplumun aşılanmış olması COVID-19’a bağlı ağır hastalığın ve ölümü engellemenin en net yöntemidir. Türkiye de iki doz aşı olan ve ikinci dozun üzerinden 3 ay geçen kişilerin hatırlatma dozunu yaptırması, Omicron varyantına karşı korunma konusunda oldukça önemlidir.

Omicrondan Korunmak İçin Neler Yapmalıyız

Omicron varyantından vücudu korumak için pandeminin başlangıcından bu güne kadar tavsiye edilen tüm uygulamalar tam olarak yerine getirmek omicron varyantında da önemlidir. Özellikle de havaların soğuması nedeniyle kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmesi, virüsün yayılmasına neden olur. Omicron varyantından korunmak için aşağıdaki yöntemler tercih edilebilir;

–        Kalabalık ortamlardan uzak durmak gerekir. 

–        Sosyal mesafeye dikkat etmek gerekir. 

–        Kalabalık ortamlarda maske takılmalı ve herhangi bir nedene bağlı olarak maske çıkarılmamalıdır.

–        Eller sık sık yıkanmalıdır.

–        Beslenme ve takviye vitamin alımına özen gösterilmelidir.

–        Risk grubunda olan ve tüm kişilerin aşı olması ve aşı olanların hatırlatma dozunu olması gerekir. 

–        Belirtisi olan kişilerin sağlık kuruluşuna gidip test vermesi gerekir ve izolasyon süresine dikkat etmesi gerekir. 

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.