Ramazanda oruç tutmak gündelik yaşamımızı bir süreliğine değiştirmektedir. Bu değişiklikte vücudumuzun olumsuz etkilenmemesi adına dikkat edilmesi gereken bazı alışkanlıklar vardır. bunun yanında Ramazan ayının covid-19 pandemi dönemine denk gelmesi vücut sağlığına bu dönemde ekstra dikkat edilmesi gerektiğinin sinyallerini bize vermektedir. Biz de sizin için Ramazan Ayında sağlıklı beslenme yollarını sizin için derledik, sağlıklı okumalar!

Oruç Tutarken Bağışıklığın Düşmemesi için Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Oruç tutmak vücut direncinizi arttırabilir. Ancak oruç tutarken vücut direncini arttırmak bilinçli şekilde yapılması gerektiği gibi dikkat edilerek de oruç tutulması gerekmektedir. Oruç tutarken beslenme düzenine, sağlıklı beslenme kurallarına, iftar ile sahur arası su tüketimine ve uyku düzenine dikkat edildiği zaman vücut direnci artabilir, hücreler yenilenebilir ve vücuttaki zararlı maddeler temizlenirken bağışıklık sistemi de olumlu etkilenir. Oruç tutarken bağışıklığın düşmemesi için yapılabilecekler şöyledir;

·   yeterli protein ve iftar sahur arası yeterli sıvı alınmasına dikkat edilmesi gerekir.

·   Mideyi yormadan, fazla karbonhidrat ya da şeker tüketmeden beslenilmeli,

·   Sebze, protein ya da lifli gıdalar tüketilmeli,

·   Meyve tüketimi ihmal edilmemelidir.

·   Süt ve süt ürünleri tüketilmelidir.

·   Tok tutması ve bağışıklığın düşmemesi için ceviz ve yumurta tüketilebilir.

Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Oruç tutarken yemek düzeni, su tüketimi öğün düzeni değişmektedir. Vücudun sarsılmaması için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu noktalar şöyledir;

·   Yeterli ve dengeli beslenmek gerekir,

·   Sahura muhakkak kalkılması gerekir,

·   İftarda porsiyon kontrolü yapılması gerekir,

·   İftar sahur arası bir ara öğün yapılabilir. Bu ara öğünde meyve tüketilebilir.

·   Su içmeyi tek seferde değil, belli aralıklarla su tüketilmesi vücut sağlığı açısından daha yararlı olacaktır.

·   Yemekler yavaş ve çiğneyerek tüketilmelidir.

·   Kavrulmuş, aşırı tuzlu, şekerli ve kızartma gibi yağlı besinlerden uzak durulmalı.

·   Kafeinli içecekler yerine, ayran, maden suyu ya da taze sıkılmış meyve suları tercih edilebilir.

·   Susuzluğu arttıracak fiziksel aktivitelerden uzak durarak günlük esneme gibi, yoga gibi ya da masa başı egzersizleri yapılabilir.

Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

Ramazan ayı beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği aylık bir dönemdir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmek dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Her dönem olduğu gibi Ramazanda da mevsimine uygun sebze meyve tüketmek, öğünlere dikkat etmek ve öğünlerde doğru besinler doğru miktarda tüketmek önemlidir. öğün atlamamak atına muhakkak sahura kalkılmalı ve ağır, yağlı, aşırı  tuzlu ya da şekerli yiyeceklerden kaçınılmadır.

·   Sahurda; süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler tüketilebilir. Çorba, zeytinyağlı yemekler de tercih edilebilir.

Gün içerisinde tok tutabilecek fasulye, nohut ya da  mercimek gibi tahıllar tercih edilebilir.

·   İftarda; bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta hızlı ve olması gerekenden daha çok yemek yememektir. Kızarma, makarna ya da hamur işinden olabildiğince uzak durulması gerekir. Bunun dışında porsiyonuna ve dengeli tüketime dikkat edilmelidir. 

Ramazanda Kimler Risk Altında?

Ramazanda oruç tutmak sağlığı yerinde olan insanlar için farzdır. Bu yüzden risk grubunda olanlar muhakkak hekimle görüşmeli ve bu doğrultuda ibadetini yerine getirmeli ya da getirmemelidir. Ramazanda oruç tutamayacak olan risk gruplarını şöyle açıklayabiliriz;

·   Kalp- damar hastalığı olanlar,

·   Yüksek tansiyon hastaları,

·   Diyabet(şeker) hastaları,

·   Hamileler,

·   Böbrek yetmezliği olanlar,

·   Diyaliz hastaları,

·   Kanser tedavisi görenler,

·   Çocuklar

·   Yaşlılar

·   Bir hastalığa bağlı düzenli ilaç kullanması gereken hastalar

risk grubunda yer almaktadır.

Covid-19 Döneminde Oruç Tutarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Covid-19 döneminde oruç tutarken en çok dikkat edilmesi gereken önemli konu bağışıklığı düşürmemektir. Bunun için de düzenli ve sağlıklı beslenme kuralına uyulmalı düzenli uyunmalı, yeterli su tüketilmeli ve gerekirse takviye gıda alınmalıdır. Bu noktada, günlük tüketilmesi gereken protein, yağ, karbonhidratın dışında, besinlerden vitamin, mineral de yeterli miktarda vücuda almak gerekir.  D vitamini günlük olarak besinlerden ya da güneşten yeteri kadar alınmadığından özellikle ramazan ayında bağışıklık sistemini güçlendiren D vitaminini ihmal etmemek gerekmektedir. D vitamini için takviye gıda alınabilir. Ramazan ve Covid-19 döneminde D vitaminin de olduğu gibi C vitaminine de dikkat etmek gerekir. Bu yüzden C vitaminince zengin besinler tüketilmelidir.  Bu dönemde doktor tavsiyesiyle multivitamin gıda takviyesi alınabilir.

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.