Boyun 7 omurga ile baş bölgesini taşıyan hareketli bölgedir. Boyun bölgesinin fazla hareketli olması nedeniyle ciddi yaralanmalara açık bölgedir. Boyun ve ense ağrısı “batan” ağrılar olarak tanımlanmazlar. Boyun ve ense ağrıları tıbbi olarak “künt” ağrılar olarak tanımlanırlar. Boyun ve ense ağrıları;

–        Uyuşma,

–        Karıncalanma,

–        Elektirik çarpması hissi gibi durumlar olarak tanımlanabilirler.

Boyun ve ense ağrılarıyla baş dönmesi de meydana gelebilir. Boyun ağrısı en sık rastlanan bölgesel ağrı türlerindendir. Boyun ağrısının nedeni tek nedenle de tanımlanabilir, birden farklı nedenle de tanımlanabilir. Yani boyun ağrısının birden çok nedeni olabilir. Boyun ağrıları sadece duruş bozukluğundan dolayı meydana gelmez aynı zamanda boyun ağrılarının altında birçok neden olabilir. 

Boyun Ağrıları Sebepleri

Boyun ağrısı tek bir sebeple açıklanabileceği gibi birden fazla nedenle de açıklanabilir. Boyun ağrısının sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

–        Kas gevşemesi; Bilgisayar ya da telefonun uzun süreli kullanımına bağlı olarak meydana gelen bir durumdur. Kaslar aşağı bakmaktan gerginleşir. Aynı zamanda diş sıkmak da kasların gerilmesine neden olduğu için boyun ağrısına neden olabilir. 

–        Eklem ve kıkırdak aşınması; Boyun eklem ve kıkırdakları yaşlanmaya bağlı olarak aşınabilir. Kemik ve kıkırdakların aşınması da boyun ağrısına neden olur. 

–        Sinir sıkışması; Boyunda sıkışan ve fıtığa neden olan sinirler boyuna ve omuza baskı yapabilirler. Bu da boyun ağrısına neden olur. 

–        Yaralanma; Araba kazaları, enseye darbe almak, başın öne ve arkaya doğru sarsılması gibi durumlar boyun ağrısına neden olabilir. 

–        Farklı Hastalıklar; Romatoid artrit, menenjit veya kanser gibi hastalıklar boyun ağrısına sebep olabilir.

Boyun Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Boyun ağrısının belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

–        Boyun tutulması; Başı sağa ve sola çevirirken ağrı hissediliyorsa bu boyun tutulmasıdır ve boyun ağrılarının belirtisi kabul edilir. 

–        Keskin bir ağrı;Boynun alt kısmında bir ağrı hissediliyor ve tek bir noktada bir ağrı varsa bu boyun ağrısıdır.

–        Genel ağrı; Boynun bir yerinde ağrı hissediliyorsa bu boyun ağrısı belirtileri arasındadır.

–        Yayılan ağrı; boyundan başlayarak ağrı omuz ve kollara doğru yayılıyorsa boyun bölgesinde bir ağrı olduğunun belirtisidir.

–        Kaldırma ve kavramada yaşanan sorunlar; parmaklar karıncalanıyorsa ve uyuşması nedeniyle eşyalar tutulmuyorsa bu boyun ağrısının belirtisidir.

–        Baş ağrısı; boyunda var olan kas gerilmesi, eklem ve kıkırdak aşınması baş ağrısına neden olabilir. 

     

Boyun Ağrısını Önlemek için Ne Yapılabilir?

Eğer boyun ağrısı bir yaralanmaya ya da bir darbeye bağlı olarak meydana gelmediyse, boyun ağrısı yaşayan kişinin kendi kendine önlem alması mümkündür. Boyun ağrısını önlemek için aşağıdakiler yapılabilir;

–        Otururken ya da ayaktayken duruş boyun ağrısını önlemenin en önemli yollarındandır. Kalça ve omuz aynı hizada olmalı ve kulaklar omuz hizasında olmalıdır.

–        Uzun süre oturmak yerine arada mola verip esneme hareketleri yağmak boyun ağrısını önleyebilir. 

–        Telefonla konuşurken kulaklık kullanmak sağlıklı duruşu desteklediğinden boyun ağrılarını önler.

–        Bilgisayar ekranı baş ile aynı hizada olmalı ve sandalyede otururken bel yastığı kullanmak gerekir. 

–        Ağır eşyalar omuz üzerinde taşınmamalıdır. 

D vitamini kullanmak Boyun ağrısına iyi gelir mi?

Kronik kas ağrılarının nedeni D vitamini eksikliği olabilir. Bu nedenle D vitamini kullanmak boyun ağrılarına iyi gelebilir. Yapılan araştırmalara göre D vitamini eksikliği olan hastalarda bel, boyun ve kas ağrılarının görülme durumu daha fazladır. D vitamini takviyesi alan hastalarda bel ve boyun ağrılarında iyileşme gözlemlenmiştir. Boyun ağrısı çekiyorsanız FortimD takviye gıda tam size göre.

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.