Yulaf nedir?

Yulafın bilimsel adı “Avena Sativa”dır. Yulaf, tahıl kategorisinde yer alır. Yulafın bileşenlerinde insan sağlığı açısından vitamin, mineral, lif ve antioksidan içerir.  Aynı zamanda yapısında beta-gluten yani çözünebilen lif bulunur. Yulaf çok iyi karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Karbonhidrat içermesi nedeniyle enerji kaynağıdır. Yulaf gluten içermediği için çölyak hastaları için de tüketilebilir gıda kategorisinde yer alır. Gluten- free olduğundan emin olabilmek için sertifikalı yulaf ezmeleri ya da yulaf tercih edilmelidir. Aksi halde yulaf buğday ile karıştırılabilir bu da çölyak hastaları için oldukça riskli bir durumdur. Bu yüzden gluten tüketmemesi gerekenler için “saf” veya “glutensiz” yulaf tüketilmelidir. 

Yulafın faydaları nelerdir?

Yulaf gluten içermediği için tüketilmesi kolay ve sağlıklı tahıl türüdür. Kolay sindirimden cilt sağlığına kadar birçok konuda faydası bulunmaktadır. Yulafın faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

·      Enerji arttırır.

·      Bağışıklığı güçlendirir.

·      Kolon kanseri riskini düşürür.

·      Kabızlığı giderir. 

Yulaf ve cilt sağlığı

Yulaf içerisindeki bakır, çinko, selenyum, tiamin ve niasin vb. vitamin ve mineraller nedeniyle cilt sağlığını destekler. Çok sayıda cilt bakım ürünü kolloidal yulaf ezmesi olarak isimlendirilen ince öğütülmüş yulaf barındırır.

Egzama dahil birçok cilt rahatsızlıkları ile kuru ve kaşıntılı cilt tedavisinde ve onarımında yulaf içeren bakım ürünleri önerilmektedir.  

Yulaf nasıl tüketilmelidir?

Yulaf tüketmenin bir çok yolu vardır. Yulaf farklı türlerde bulunduğu için her türü aşağıdaki gibi tüketilebilir; 

·       Yulaf kepeği: İşlenen yulafın tanesinin ilk bölümüdür. Dış kabuğun öğütülmesi sonucunda meydana gelir. Kalorisi düşük ve pişirmesi kolaydır ancak sindirimi oldukça zordur. . Genellikle taze meyvelerle hazırlanan içeceklere eklenerek tüketilebilir.

·       Kabuğu çıkarılmış yulaf taneleri: Yulafın dış kabuğunun alınmasıyla meydana gelen yulafın tane halidir.  

·       Kesilmiş yulaf (İrlanda yulafı): Kabuğu çıkarılmış tane halindeki yulafın çelik bıçak yardımıyla iki veya üç parçaya ayrılmasıyla  elde edilen formudur.

·       İskoç yulafı: Kesilmiş yulafların daha ince öğütülmesidir. Pişirildiğinde lapaya benzeyen bir kıvamı olur.

·       Yulaf ezmesi: Kabuğu çıkarılmış yulafların buharda pişirilip ezilmesi ve yassı hale getirilmesinden sonra raf ömrünü uzatmak için kurutulmuş halidir. kuru meyveler , yoğurt ya da süt ile tüketilebilir.

Yulaf ezmesi nasıl yapılır?

Yulaf ezmesi, yulaf lapası olarak da bilinir. Temelde yulaf su ile haşlanır ve haşlanan yulafın ezilmesiyle elde edilen besindir. Yulaf ezmesi aşağıdaki gibi yapılabilir;

·      Yarım fincan yulaf ezmesi

·      1 su bardağı su ya da süt

·      Kişinin tuz ihtiyacına göre tuz ya da şeker

Tüm malzemeler bir tencereye alınır ve su ya da süt kaynayana kadar beklenir. Sıvı besinler kaynadıktan sonra ocak kısılır ve yulaf yumuşayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. 

Yulaf zayıflatır mı?

Yulafın tok tutma süresi fazladır. Ancak, yulaf tek başına kilo kaybına neden olmaz. Yulafın zayıflamaya yardımcı bir özelliği yoktur.  Kilo vermek gibi bir amaç söz konusuysa düzenli yulaf tüketiminin yanında, şeker/ tuz tüketimine dikkat etmek gerekir. Aynı zamanda düzenli beslenme durumuna ve günlük egzersiz durumu da oldukça önemlidir. Yulaf tüketimi ile birlikte beslenme düzeni ve egzersiz de oldukça önemlidir.

Yulafın zararları ve yan etkileri

Yulafın sağlıklı kişilerin sağlık durumları üzerinde olumsuz etkisi oldukça azdır. Ancak, yulafın zararları aşağıdaki gibi zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

·      Gaz ve şişkinliğe neden olabilir.

·      Yulaf hassasiyeti olan kişiler üzerinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 

·      Bazen sindirim sorunlarına neden olabilir. 

Yulafın herhangi bir olumsuz yan etkisi gözlemlendiğinde, yulaf tüketimi bırakılmalı ve doktora danışılmalıdır. 

Yulafın içerdiği vitaminler nelerdir?

Bir porsiyon yulaf ortalama 30 gramdır ve 117 kalori içerir; yulafın bileşenlerinde % 66 karbonhidrat, % 17 protein,  % 7 yağ ve % 11 lif vardır. 100 gram ham yulaf tüketildiğinde günlük aşağıdaki vitamin/ mineraller vücuda alınır;

·       Manganez % 246’sı

·       Fosfor % 52’si

·       Magnezyum% 44’ü

·       Bakır % 31’i

·       Demir % 26’sı

·       Çinko % 26’sı

·       B1 Vitamini % 51’i

·       Folat % 14’ü

·       B5 Vitamini % 13’ünü

Aynı zamanda kalsiyum, potasyum, B6 vitamini  ve B3 vitamini  içermektedir. Tüm bu vitaminlere ihtiyacınız varsa ve yulaf tüketemiyorsanız sizin için en iyi çözüm, takviye multivitamin Fortim Multidir. Yulafın sahip olduğu vitamin ve mineralleri FortimMulti içermektedir. 

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.