B12 vitamini, vücutta az miktarda depolanabilen vitamin türüdür. Vücut için birçok faydası bulunan B12 vitaminini, “B12 Vitamini Nedir?”, “B12 Vitamini Hapı Nedir?” ve “B12 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?” başlıkları altında topladık. Sağlıklı okumalar!

B12 Vitamini Nedir? 

B12 vitamini, suda çözünen, DNA sentezi, yağ asitleri ve amino asitlerin vücut tarafından emilimine yardımcı olan ve vücuttaki eksikliği muhakkak giderilmesi gereken vitamin türüdür. Protein metabolizmasında çalışır. Bileşenlerinde kobalt mineralinin bulunması nedeniyle “kobalamin” olarak da bilir. Sağlıklı insan vücudunda, karaciğerde 2mg ve vücudun diğer kalan bölgelerinde 2 mg olmak üzere 4 mg bulunması gerekir. Hamile kadınlarda ya da emziren kadınlarda bu oran değişiklik gösterebilir. B12 vitamini, sinir dokusu, beyin fonksiyonlarını koruma ve alyuvar üretilmesi açısından oldukça önemlidir. Vücutta kendi kendine üretilmez ve depolama miktarı düşük olduğundan  besinlerden ya da tıbbi takviye ile alınmalıdır. Tıbbi takviye olarak kapsül  ve iğne çeşitleri bulunmaktadır. 

B12 Vitamini Hapı Nedir?

Yorgunluk, unutkanlık ve kilo kaybı B12 vitamin eksikliğinin en önemli belirtilerindendir. Bu iki belirtinin yanında daha birçok belirti daha bulunabilir. Vücudun düzenli çalışması ve düzenli işleyişi için  B12 vitamin eksikliğinin giderilmesi gerekir. Bu yüzden takviye gıda olarak B12 vitamini hapı tüketilebilir. Unutmamak gerekir ki B12 vitamini hapını kullanmadan önce doktorla ön görüşme yapılması gerekir. B12 hapı, B1, B6 ve B12 vitaminlerinin bileşenlerinden meydana getirilir. Vitamin olma özelliğinin yanında ağrı kesici özelliğine sahiptir. En etkin maddeleri şunlardır;

•           250 g B1 vitamini- tiamin, hidroklorür ve su içerir,

•           250 g B6 vitamini- piridoksin, hidroklorür içerir,

•           1mg B12 vitamini içerir.

B12 Vitamin haplarını kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bunlardan bazıları;

•           Günde 1 tane, bol su ile tüketilmelidir,

•           12 yaşından küçükler için kullanılmamalıdır,

•           Tedavi süresi doktor kontrolünde bitirilmeli ya da uzatılmalıdır,

B12 Haplarını kullanırken yukarıdaki gibi noktalara dikkat etmek gerekir. 

B12  Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kobalamin, sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarını iyileştirme yönünden önem teşkil etmektedir. Bu yüzden de  Kobalamin yani B12 eksikliği muhakkak giderilmesi gerekmektedir. Günde alınması gereken belirli bir kolabamin vücuda alınması gerekir. 14 yaş ve üzerindeki gençler ve yetişkinler 2,4 mg, hamile kadınlar 2,6 mg ve emziren kadınlar 2,8 mg oranında vücuda alınması gerekir. Eğer günlük yeterli düzeyde kobalamin eksikliğinde, vücutta bazı belirtiler gözlemlenebilir. Eğer kendinizde;

•           Halsizlik,

•           Kalpte çarpıntı,

•           İştahsızlık,

•           Ciltte solma,

•           Karıncalanma,

•           Saçlarda dökülme

gibi belirtiler gözlemliyorsanız, sizde kolabamin (B12) eksikliği olabilir. Bu eksikliğin bir an önce giderilmesi gerekir.  Kobalamin eksikliğini gidermek için bir doktora başvurmanızı ve istenilen kan tahlillerine göre takviye gıda almaya başlamanız gerekebilir.

B12 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

•           Karaciğer, dalak (sakatatlar),

•           Kabuklu deniz ürünleri (midye- istiridye, uskumru),

•           Ton balığı, alabalık, ringa ve uskumru balığı,

•           Süt yoğurt, peynir,

•           Kırmızı et,

•           Yumurta,

•           Tavuk,

gibi besinler, B12 vitamini içeren besinlerdir. Görüldüğü üzere hayvansal gıdalardan alınır. Bu yüzden, vegan ya da vejetaryen beslenme düzeni B12 eksikliğini tetikleyebilir. Bu nedenle, hekimle birlikte beslenme düzeni oluşturmakta yarar vardır.

B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir? 

B12 vitamininin vücudun sağlıklı çalışmasında  birçok önemli görevi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendiren B12 protein metabolizmasında görev alır. Ayrıca sinir sisteminin doğru ve hızlı çalışmasına yardımcı olur. B12, kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımında da görevlidir. B12 vitamini faydaları oldukça fazladır. B12 faydaları aşağıdaki gibidir; 

·       Hücrelerin yapı taşlarından DNA’ yı oluşturur.

·       Protein sentezi sürecine katkı sağlar.

·       Yeni hücre üretilmesini sağlar ve yaşlanmayı önler.

·       Karbonhidratları glikoza çevirir, yağı azaltır ve enerjiyi artırır

·       Merkezi sinir sistemini güçlendirir, sinir hücrelerini onarır

·       Bağışıklık sistemini güçlendirir

·       Unutkanlık, Alzheimer ve Demans hastalıklarını önleyebilir

·       Kansızlığı (anemiyi) önlemeye yardımcı olur

·       Büyük doğum kusurlarını engelleyebilir

·       Kemik sağlığını destekleyip osteoporozu önleyebilir

·       Makula dejenerasyon (sarı nokta) göz hastalığı riskini azaltabilir

·       Depresyonu önler ya da etkilerini azaltabilir

·       Sindirim sistemi için faydalıdır

·       Kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur

·       Tansiyonu düzenlemeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur

·       Felç riskini önler

·       Saç, cilt ve tırnak sağlığının temel ihtiyaçlarındandır

·       Meme, kolon, prostat, akciğer kanserlerine karşı koruyabilir

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.