Algler alg yağı içeren eşsiz Omega-3 kaynaklarındandır. Bu yüzden de insan sağlığı için oldukça önemli ve faydalıdır. Biz de sizin için alg yağı hakkındaki bilgileri derledik. Sağlıklı okumalar dileriz. 

Alg Yağı Nedir?

Algler, deniz ve gölet kıyılarında bulunan yeşil tabakalardır. Bu deniz ve gölet organizmaları, içinde bulundurduğu eşsiz omega-3 içeriğinden dolayı laboratuvar ortamında da yetiştirilmektedir. Alg  yağı, yosun yağı olarak da bilinmektedir. Alglerin içerdiği Omega-3 insan sağlığı için oldukça gerekli ve faydalıdır. Omega-3 kaynağı olarak bilinen bir çok omega 3 içerikli besin  insanlar tarafından çok sık tüketilmemektedir. Bu gerek vegan- vejetaryen beslenme anlayışından dolayı olabilir, gerekse balık sevmemekten dolayı olabilir.

Ayrıca balık yağını tüketirken de kokusu ve tadından dolayı zorlanıyorsanız, alg yağı sizin için oldukça tüketilebilir omega-3 kaynağı olabilir.  Algler, mikro-alg olarak bilinen tek hücreli mikroskobik canlılardır. Başta yosunlar olmak üzere 40 bin civarında türü bulunur. Tüm bu alg türlerinin enerji kaynağı, güneş ışığı ve ultraviyole yani UV ışığı, karbondioksitten meydana gelen enerjiye dayanır. 

Alg Yağı Faydaları Nelerdir?

Alg yağları vücut için oldukça önemli omega-3 kaynağıdır. Bu yüzden de insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. Alg yağlarının faydaları aşağıdaki gibidir;

·       Kalp ve damar sağlığını destekleyebilir;  alg yağı kalp ritmini düzenler ve kanın pıhtılaşmasının önüne geçer. 

·       Kaygı ve depresyon belirtilerini azaltır; Alg yağları depresyon ve kaygı seviyesinin düşmesine yardımcı olur, bu yüzden de alg yağının tüketilmesi tavsiye edilir.

·       Alzheimer görülme oranını azaltır. Alzheimer hastalığı, hafıza kaybına, erken bunamaya neden olabilir. Alg yağları da Alzheimer hastalığının görülme riskini düşürür.

·       Hafızayı güçlendirir; Alg yağları hafızanın güçlenmesine ve bazı bilgilerin akılda tutulmasına yardımcı olur. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken nokta, ne zaman ve hangi miktarda kullanılacağıdır. 

·       Göz sağlığını destekler.

·       Kan basıncının düşmesine yardım eder. 

Alg Yağı Hangi Besinlerde Bulunur?

Alg yağı ve bütün alg türleri ana tip omega-3 yağ asitleri yani eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) bakımından oldukça zengindir. Bu yüzdende algler içerdiği omega-3 yağ içeriğinden dolayı laboratuvarlarda yetiştirilmektedir.  Alglarde bulunana Omega-3 türü aynı zamanda balıklarda da bulunmaktadır. Alg yağları saflaştırılarak hayvan yemleri, kümes hayvanlarının yemlerinde ve balık yemlerinin içeriklerini zenginleştirmek için birçok alanda kullanılmaktadır. Alg yağı bebek mamaları, diğer tüketilebilir gıdalarda ve bitki bazlı üretilen vitaminlerde, bitkisel bazlı omega-3 takviye gıdalarda kullanılır. 

Alg Yağı Nasıl ve Ne kadar Kullanılmalıdır?

Sağlık kuruluşları günlük EPA ve DHA yani Omega-3 kullanımını 250 ila 1.000 mg olarak vücuda alınmasını öneriyorlar. Aslında haftada iki kez balık tüketmek omega-3 ihtiyacınızı karşılar. Ancak, eğer balık tüketmek istemiyorsanız ya da tüketemiyorsanız,  takviye gıda almanız doktorlar tarafından önerilmektedir. Aynı şekilde balık tüketemediğiniz durumlarda, Alg yağı vücudunuzun ihtiyacı olan   Omega-3 değerini karşılayacaktır.

Alg yağı takviyesi alırken porsiyonda en az 250 mg EPA ve DHA bileşenlerinden birini seçmeye özen gösterin. Alg yağını, %100 vegan içerik olan  Fortim OmegaVege takviye gıda ürününün içinde bulmanız mümkündür. Bunun için ve diğer Fortim ürünleri için ürünler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.  Eğer bazı hastalıklara sahipseniz mesela yüksek trigliserit ve yüksek kan basıncı gibi, mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz. Doktorunuz size ne kadar Alg yağı tüketebileceğinizi söyleyecektir. 

Alg yağı içeren takviye gıdaların oksitlenebileceği ve katılaşabileceğini unutmayın. Jel formülündeki kapsülleri serin ve kuru yerde saklamanızı öneririz. Alg yağı günün her saatinde kullanılabilir. Ancak, alg yağının vücut için emiliminin daha kolay olabilmesi için özellikle yağ içeren bir besin ile tüketilmesi önerilmektedir. 

Alg Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Omega-3 içeren Alg yağlarının tüketilmesi oldukça güvenli ve faydalı olarak görülür ancak, günlük kullanım dozuna dikkat etmek gerekir. Yeteri kadar alınmadığı zaman farklı yan etkiler gözlenirken, gereğinden fazla tüketildiğinde farklı yan etkiler gözlemlenebilir.  Her ne kadar balık yağı sevilmeyen bir tat, mide ekşimesi, gaz çıkarma, sindirim bozukluğu ve mide bulantısı gibi yan etkileri olsa da, yosun yağı kullanımından sonra bu yan etkilerin sadece birkaçı gözlemlenmiştir.

Omega-3 takviyeleri bazı ilaçlarla da etkileşime girebilir ve bazı ilaçların emilimini engelleyebilir, Alg yağını tüketmeden önce kullandığınız diğer ilaçları da söyleyerek kullanım durumuyla ilgili hekime danışabilirsiniz. Özellikle, omega-3 çeşitlerinin kan inceltici özellikleri olabilir ve warfarin gibi antikoagülan ilaçları etkileyerek kanama riskini  artırabilir .

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.