Antioksidanlar cilt sağlını korumaktan hücreli kanserli hücrelere karşı korumaya kadar bir çok alanda görev alırlar. Tek bir antioksidan türü yoktur. Antioksidan hakkındaki bilgileri sizin için derledik. Sağlıklı okumalar dileriz! 

Antioksidan Nedir?

Antioksidan, serbest radikallerin sebep olduğu bozulmayı önleyen ya da tedavi eden “farmasötik” kategorisinde yer alan yardımcı madde olarak tanımlanabilir. Tek bir maddeye antioksidan adı verilmez. Birden fazla maddenin yapacağı işleri tanımlar. Antioksidan görevince binlerce madde bulunmaktadır. Her bir antioksidan maddesinin farklı vücutta görevleri vardır. Her bir antioksidan diğer antioksidanlarla etkileşime girerler çünkü vücut sağlığı ve vücudun işlevselliği için birden fazla antioksidanın bir arada çalışması gerekir.

Antioksidan kaynaklarını iki gruba ayırabiliriz;

–        Yapay antioksidan

–        Doğal antioksidan

Antioksidanlar insan vücudunda üretilebileceği gibi dışarıdan, takviye gıdalarla da elde edilebilir. Dışardan yani gıdalar yardımıyla alınan antioksidanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

–        A vitamini

–        C vitamini

–        E vitamini

–        Beta-karoten

–        Likopen  

–        Lutein

–        Selenyum

–        Manganez 

–        Zeaksantin

Antioksidan Ne İşe Yarar?

Antioksidanlar, radikal temizleyici, hidrojen ve elektron sağlayan, peroksit çözücü, tekli oksijen söndürücü, enzim inhibitörü, sinerjist ve metal şelatlayıcı ajan olarak insan vücudunu destekler.  Antioksidanlar, akciğerlerde ilk savunma mekanizmasını meydana getirmeye yarayan maddelerdir.  Serbest radikalleri dengeleyerek kronik hava yolu iltihabını önler ve bağışıklığı güçlendirir.

Antioksidan Faydaları

Yaşlanmayı geciktirir 

Antioksidan sayesinde hücre hasarı önlenir ve genel vücut sağlığı korunmuş olur. Hücre hasarının önlenmesi nedeniyle de yaşlanma gecikir. 

Cildi korunur 

C vitamini, E vitamini, koenzim Q10 ve rosmarinik asit güçlü antioksidan içerir. Bu nedenle de cilt toksinlerden korunur ve antioksidanlar deri hastalıklarının tedavisinde tercih edilir.  

Bağışıklığı güçlendirir 

Aşırı egzersiz, doku travması, sigara kullanımı , çevre kirliliği, radyasyon, kemoterapi ya da işlenmiş gıdalarıntüketilmesi, trans yağların ve yapay tatlandırıcıların vücuda alınması stresi tetikler bu da  hücre hasarına sebepolur. Antioksidanlar açısından zengin bir beslenme düzeni, metabolik aktiviteleri düzenler ve vücudu hastalıklara karşı korur.

Kalp-damar hastalıklarına karşı korur

DNA’nın, proteinlerin ve diğer moleküllerin hasara uğraması koroner kalp hastalığı  neden olabilir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre , yeşil çayda bulunan kateşinlerin ve C vitamini gibi bazı antioksidanların kalp hastalıkları ve felç hastalığı riskinin azalmasına ya da ilerlemesinin önüne geçmesinde çok önemli bir görevi olduğunu gösterir.  

İltihabı azaltır

Araştırmalar antioksidanların antienflamatuar yani ağrı kesici etkisinin olması nedeniyle romatoid artrit gibi eklem ve kas ağrılarının tedavilerinde tercih edilmektedir.  Antioksidanların kullanımından sonra oluşan semptomlarda gerileme görülmüştür.  

Kolesterolü dengeler

İyi (HDL)  kolesterol seviyelerini yükseltir, kötü (LDL) kolesterolün seviyesini düşürerek  iltihap ve kalp hastalığı riskini azaltır ya da önler. 

Sinir sistemini korur

Antioksidan gıdaların bir arada tüketilmesi otizm, depresyon ya da şizofreni gibi nörolojik hastalıkların sebebi olan bir enzimin çalışmasını engeller ve  duygu durum bozukluklarının tedavisinde yardımcı olur. Hafızayı güçlendirir bunama riskini azaltır. Yaşlanmanın neden olduğu beyin hasarını engeller. 

Göz sağlığını korur

Yapılan bilimsel araştırmalara göre  C vitamini, E vitamini, beta-karoten ve çinko gibi vitamin ve minerallerin kullanılması , yaşa bağlı görme kaybı riskini azaltır. Aynı zamanda, kataraktın ilerlemesini yavaşlatır.  Ispanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunan lutein ve zeaksantin gözlerin hasarlara karşı korunmasına yardımcı olur. 

Antioksidan İçeren Sebzeler ve Meyveler

Antioksidanlar vücut tarafından üretildiği gibi çevreden de insan vücuduna alınabilir. Antioksidanların vücuda alınmasında iki farklı yöntem vardır.

–        Beslenme programı

–        Takviye gıdalar

Antioksidan içeren sebze ve meyveler aşağıdaki gibi sıralanabilir;  

Sebzeler;

–        Enginar 

–        Kale 

–        Ispanak 

–        Pancar

–        Brokoli 

–        Fasulye

–        Maydanoz

–        Lahana 

Meyveler;

–        Yaban mersini

–        Çilek

–        Salatalık 

–        Avokado 

–        Nar

–        Ahududu 

–        Kivi 

–        Elma 

–        Üzüm 

–        Limon 

Kuruyemişler;

–        Ceviz 

Çaylar ve Kahveler

–        Yeşil çay 

–        Kahve 

–        Adaçayı 

Antioksidan Takviye

antioksidan bulunduran takviye gıdaları vücuda alınması vücut için oldukça faydalıdır. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken nokta, antioksidan içeren takviye gıdaların vücuda alınmasından önce muhakkak doktor muayenesi gerekmektir. Fortim ürünleri de antioksidan içermektedir. Antioksidan içeren takviye gıdalar aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

–        FortimSharp

–        FortimMulti

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.