Biotin Nedir, Ne İşe Yarar?

Biotin, besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde görev alan H vitamini olarak tanımlanabilir. Cilt, saç, tırnak, göz, karaciğer, sinir sistemi sağlığı için oldukça yararlı vitamin türüdür. Birçok faydasının yanında kötü kolesterolü düşürür ve kan şekeri seviyesini düzenler. Bebeğin rahim içinde büyüme döneminde oldukça önemli görevleri bulunur. Bu nedenle de gebelik döneminde vücuda alınması gereken vitamin türüdür. 

Sigara kullanımı, yetersiz beslenme ve sağlıksız beslenme, diyabet vücuttaki biotin yani H vitamini seviyesini düşürebilir. Biotin eksikliği saç dökülmesine, tırnak kırılmasına, cilt derisinin pul pul dökülmesine, yüksek kolesterole ve kalp hastalıklarına neden olabilir.  Biotin eksikliğinde depresyon, yorgunluk, halüsinasyon, kol ve bacaklarda karıncalanma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Biotin içeren besinler,  yumurta sarısı, karaciğer ve balıktır.  Biotin gıdalardan alınabildiği gibi takviye gıdaların yardımıyla da vücuda alınabilir. Biotin takviyeleri akne, egzama tedavilerinde tercih edilebilir.  

Biotin özellikleri nedir?

·       Vücutta biotin depo edilmez; suda çözüldüğü için kanda hareket eder ve vücutta bulunan fazla biotin idrar yoluyla vücuttan atılır. 

·       İnsan vücudu biotini doğal yollarla üretemez, ancak bağırsak florası olarak isimlendirilen bakteriler üretebilirler ve insan sağlığı üzerinde olumlu bir etkileri vardır.

·       Biotin genellikle cilt, saç ve tırnak bakımı için kullanılan kozmetik ürünlerinde tercih edilir.

·       Çiğ yumurta beyazı, biyotini bağlayan ve emilimini önleyen avidin olarak isimlendirilen“antimikrobiyal” bir protein içerir.

·       Sekiz farklı H vitamini türü bulunur, fakat sadece D-biyotin olarak adlandırılan türü vücutta üretilir.

Biotin Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Biotin eksikliğinde erken tanı ve tedavisi oldukça önem taşır. Teşhis ve tedavide gecikme nörolojik bozukluklara ve başka birçok hastalıkların beraberinde biotinin neden bazı hastalıklar ölümle sonuçlanabilir.  Bu yüzden de  Türkiye’de tarama programı kapsamında bebekler taranmaktadır. Biotin eksikliğinin teşhisinden sonra biotin içeren vitaminin ağız yolu ile alınır ve biotin eksikliğinin önüne geçilir.  Bu tedavi yöntemi hastanın ömrü boyunca  devam eder. Tedavi sonrası tüm semptomlar iyileşir ancak bazı biotinin neden olduğu durumlarda iyileşme söz konusu olmaz. Bu gelişmeler şöyle sıralanabilir. 

–        gelişme geriliği, 

–       optik atrofi ve

–       İşitme kaybı 

Biotin Faydaları

Biotinin faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

–       Kardiyovasküler sistemini korur.  

–       Metabolizmayı hızlandırır.

–       Sindirim sistemini ve sinir sisteminde birçok önemli görevi bulunur.  

–       Amino asitlerin, glikoz ve yağ asitlerinin işlenmesine yardımcı olur. 

–       Karbonhidratları, proteinleri ve yağları enerjiye dönüştürmekte görev alır. 

–       Biotin, kan hücrelerinin ve sinir dokusunun bakımına yardımcı olur. 

–       Kan şekeri değerlerini dengeler ve diyabeti önlemeye yardımcı olur. 

–       Kötü kolesterolü (LDL) düşürür ve iyi kolesterolü (HDL) yükselterek kalp hastalıklarına karşı koruyucu görevi bulunur.

–       Biotin doku oluşumuna yardımcı olur ve doku yenilenmesini sağlar. 

–       Saç, cilt ve tırnak oluşumu için temel protein olan keratin üretimini sağlar.  

–       Cilt içinde önemli bir vitamin olan biotin cildin su dengesini de düzenlenmesine yardımcı olur. 

Biotin İçeren Besinler?

Vücutta depolanmadığı için biotin takviye gıdaların yardımıyla vücuda alınması gerekir. En iyi biotin kaynakları arasında; 

–       Baklagiller,

–       Yumurta sarısı, 

–       Maya,

–       Yer fıstığı, 

–       Fındık,

–       Ispanak,

–       Soya fasulyesi, 

–       Yulaf gevreği, 

–       Buğday,

–       Mantar ve 

–       Dana ciğeri 

Bitkisel kaynaklı gıdalardan elde edilen biotin doğrudan insan vücudu tarafından işlenebilirken, hayvansal ürünlerden vücuda alınan biotinin emilebilmesi için önce vücuttaki protein bileşiklerinin desteği gerekir. Biotin suda çözünen bir vitamin olması nedeniyle sebzeler çok fazla suyla veya çok uzun süre pişirilmemesi gerekir

Vücutta bulunması gereken biotin miktarı nedir?

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine sahip kişiler biotin ihtiyaçlarını genellikle sorunsuz bir şekilde karşılar. Günlük biotin ihtiyacı; 

–       15 yaş ve 15 +yaş  ; 30-50 mikrogram olarak önerilmektedir. 

–       Çocuklar için daha düşük değerde biotin güçlük ihtiyacı karşılar.

Günlük ihtiyaçtan daha fazla biotin alınsa dahi, gıdalardan alınan biotinin bilinen herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Bu yüzden de biotin alımı için net bir üst sınır söz konusu değildir. Önleyici bir güvenlik önlemi olarak günlük dozun 180 mikrogramı geçmemesi önerilir.

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.