C vitamini, vücudun önemli besin değerlerinden bir tanesidir. C vitamini “absorbik asit” adıyla tanımlanabilir. C vitamini suda çözünen vitamin çeşitleri kategorisinde yer alır. C vitamini insan vücudunda üretilmez, bu yüzden de c vitaminin tamamı tüketilen besinlerden vücuda alınır. Günlük olarak vücuda alınması gereken vitamin miktarı kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterebilir. Günlük olarak vücuda alınması gereken C vitamini kadınlarda 75 mg iken erkeklerde ise 90 mg’dir. Kadınların gebelik dönemlerinde ve emzirme dönemlerinde C vitamini ihtiyacı artar. C vitamini vücutta depolanmayan vitamin türü olduğu için günlük olarak vücuda alınması gerekir. C vitamini vücutta üretilmediği için kanda C vitamini eksikliğine çokça rastlanılır. Eğer günlük vücut ihtiyacından fazla C vitamini tüketilirse, idrar ve ter ile fazla C vitamini vücuttan atılır. Kanda yeteri kadar bulunmayan C vitamini halsizliğe, diş etinde kanamalara, cilt lekelerine ve sık hastalanmaya neden olabilir.
Günlük C Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
C vitamini vücut için oldukça önemli vitamindir. Eğer vücuda yeteri kadar C vitamini alınmazsa, sık sık hastalanmalar, halsizlikler meydana gelebilir. Bu nedenle düzenli olarak vücuda C vitamini alınması gerekir. C vitaminini vücuda aşağıdaki ürün ve besinlerden karşılayabilirsiniz;
· Narenciye kategorisinde bulunan gıdalar
· Çeşitli meyve ve sebzeler
· Kapsül ya da çiğnenebilir takviye gıdalar C vitamini içeren besinlerdir. Kapsül ya da çiğnenebilir takviye gıdaları tüketmeden önce doktora danışmak gerekir. Ayrıca C vitamini içeren besinleri az pişirmek ya da çiğ tüketmek vücuda daha çok C vitamini alınmasına yardımcı olur.
Günlük Alınması Gereken C Vitamini Nedir?
C vitamini vücutta üretilmeyen suda çözünebilen vitamin türüdür. Bu nedenle çeşitli besinlerden C vitamini almak gerekir. Bireylerin günlük olarak vücuda alması gereken C vitamini miktarı aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Günlük olarak;
· 0 – 6 ay çocuk: günde 40 miligram
- 7 ay – 12 ay arası çocuk: 50 Mg
- 1 yaş – 3 yaş çocuk: 15 Mg
- 4 yaş – 8 yaş arası çocuk: 25 Mg
- 9 yaş – 13 yaş arası çocuk: 45 Mg
- 14 yaş – 18 yaşında kadın: 65 Mg
- 14 yaş – 18 yaşında erkek: 75 Mg
- 19 yaş – 19+ yaş kadın: 75 Mg
- 19 yaş – 19+ yaş erkek: 90 Mg
- Hamile kadınlar: 80/85 Mg
- Emziren kadınlar: 115/120 Mg
Bu miktarda C vitamini almadan önce, mutlaka doktora muayene olup, kan testi yaptırmak gerekir.
C vitamini nelerde var?
C vitaminini en çok vücuda alınabileceği yerler besinlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta C vitamini içeren besinleri pişirme ısısıdır. Fazla ısıda pişirilen C vitamini içeren gıdalar besin değerini kaybedebilir. C vitamini en çok taze meyve ve sebzelerde bulunur. C vitamini içeren besinlerin kabuğuyla tüketilmesi ve metal soyma aletleriyle dilimlenmemesi ve fazla bekletilmeden tüketilmesi önerilmektedir. C vitamini bazı sebze ve meyvelerde diğer besinlere oranla daha çok bulunur. Bu sebze ve meyveler aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek, limon
- Kırmızı ve yeşil biber
- Domates
- Roka, maydanoz, marul, brokoli, lahana, ıspanak
- Taze kuşburnu
C vitamininin faydaları nelerdir?
C vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutması ve kışın hastalıklardan koruması için oldukça önemli vitamin türüdür. Bu vitamin türü vücut tarafından üretilmez ve eksikliğinde halsizlik ve hastalıklar meydana gelebilir. C vitaminin vücutta fazla bulunması halinde ter ve idrar yoluyla vücuttan atılır. C vitamini sadece hastalıklardan korumakla kalmaz. C vitamini faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır: C vitamini, serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır ve stresi en aza indirerek kronik hastalıkların meydana gelmesini engeller. Özellikle de kalp ve damar hastalıklarının meydana gelmesini engeller.
- Kan lipidlerini dengede tutar: C vitamininin yüksek kolesterol ve trigliserid seviyelerinin dengede kalmasını sağlar.
- Gut ataklarının önüne geçer: C vitamini, kandaki ürik asit düzeyini minimuma indirir ve gut ataklarının önüne geçer. Vücuda yeteri kadar C vitamini alınması gut hastalığının oluşmasının önüne geçer.
- Demir emilimi üzerinde etkilidir: C vitamini, besinlerle birlikte vücuda alınan demirin bağırsaklarda daha yüksek oranda emilebilmesine yardımcı olan asit üretilmesine yardımcı olur. Demir emiliminin artmasıyla kansızlık gibi hastalıklar meydana gelmez.
- Beyindeki bilişsel fonksiyonları güçlendirir: C vitamini merkezi sinir sistemindeki düşünme yeteneğini ve hafızayı güçlendirir, demans hastalığını önler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir: C vitamini, vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin üretilmesine destek olur. Böylece vücutta meydana gelebilecek enfeksiyonların önüne geçilmiş olur.