C vitamini, vücudun önemli besin değerlerinden bir tanesidir. C vitamini “absorbik asit” adıyla tanımlanabilir. C vitamini suda çözünen vitamin çeşitleri kategorisinde yer alır. C vitamini insan vücudunda üretilmez, bu yüzden de c vitaminin tamamı tüketilen besinlerden vücuda alınır. Günlük olarak vücuda alınması gereken vitamin miktarı kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterebilir. Günlük olarak vücuda alınması gereken C vitamini kadınlarda 75 mg iken erkeklerde ise 90 mg’dir. Kadınların gebelik dönemlerinde ve emzirme dönemlerinde C vitamini ihtiyacı artar. C vitamini vücutta depolanmayan vitamin türü olduğu için günlük olarak vücuda alınması gerekir.  C vitamini vücutta üretilmediği için kanda C vitamini eksikliğine çokça rastlanılır. Eğer günlük vücut ihtiyacından fazla C vitamini tüketilirse, idrar ve ter ile fazla C vitamini vücuttan atılır. Kanda yeteri kadar bulunmayan C vitamini halsizliğe, diş etinde kanamalara, cilt lekelerine ve sık hastalanmaya neden olabilir. 

Günlük C Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

C vitamini vücut için oldukça önemli vitamindir. Eğer vücuda yeteri kadar C vitamini alınmazsa, sık sık hastalanmalar, halsizlikler meydana gelebilir. Bu nedenle düzenli olarak vücuda C vitamini alınması gerekir.  C vitaminini vücuda aşağıdaki ürün ve besinlerden karşılayabilirsiniz;

·      Narenciye kategorisinde bulunan gıdalar

·      Çeşitli meyve ve sebzeler

·      Kapsül ya da çiğnenebilir takviye gıdalar C vitamini içeren besinlerdir. Kapsül ya da çiğnenebilir takviye gıdaları tüketmeden önce doktora danışmak gerekir.  Ayrıca C vitamini içeren besinleri az pişirmek ya da çiğ tüketmek vücuda daha çok C vitamini alınmasına yardımcı olur. 

c vitamini

Günlük Alınması Gereken C Vitamini Nedir? 

C vitamini vücutta üretilmeyen suda çözünebilen vitamin türüdür. Bu nedenle çeşitli besinlerden C vitamini almak gerekir. Bireylerin günlük olarak vücuda alması gereken C vitamini miktarı aşağıdaki gibi sıralanabilir. 

Günlük olarak;

·       0 – 6 ay çocuk: günde 40 miligram

  • 7 ay – 12 ay arası çocuk:  50 Mg
  • 1 yaş  –  3 yaş çocuk:  15 Mg
  • 4 yaş – 8 yaş arası çocuk:  25 Mg
  • 9 yaş – 13 yaş arası çocuk:  45 Mg
  • 14 yaş – 18 yaşında kadın:  65 Mg
  • 14 yaş – 18 yaşında erkek:  75 Mg
  • 19 yaş – 19+ yaş kadın:  75 Mg
  • 19 yaş – 19+ yaş erkek:  90 Mg
  • Hamile kadınlar:  80/85 Mg                  
  • Emziren kadınlar:  115/120 Mg

Bu miktarda C vitamini almadan önce, mutlaka doktora muayene olup, kan testi yaptırmak gerekir. 

C vitamini nelerde var?

C vitaminini en çok vücuda alınabileceği yerler besinlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta C vitamini içeren besinleri pişirme ısısıdır. Fazla ısıda pişirilen C vitamini içeren gıdalar besin değerini kaybedebilir.  C vitamini en çok taze meyve ve sebzelerde bulunur. C vitamini içeren besinlerin kabuğuyla tüketilmesi ve metal soyma aletleriyle dilimlenmemesi ve fazla bekletilmeden tüketilmesi önerilmektedir. C vitamini bazı sebze ve meyvelerde diğer besinlere oranla daha çok bulunur. Bu sebze ve meyveler aşağıdaki gibi sıralanabilir;  

  • Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek, limon
  • Kırmızı ve yeşil biber
  • Domates
  • Roka, maydanoz, marul, brokoli, lahana, ıspanak 
  • Taze kuşburnu

C vitamininin faydaları nelerdir?

C vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutması ve kışın hastalıklardan koruması için oldukça önemli vitamin türüdür. Bu vitamin türü vücut tarafından üretilmez ve eksikliğinde halsizlik ve hastalıklar meydana gelebilir. C vitaminin vücutta fazla bulunması halinde ter ve idrar yoluyla vücuttan atılır. C vitamini sadece hastalıklardan korumakla kalmaz. C vitamini faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

  • Kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır:  C vitamini, serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırır ve stresi en aza indirerek kronik hastalıkların meydana gelmesini engeller. Özellikle de kalp ve damar hastalıklarının meydana gelmesini engeller. 
  • Kan lipidlerini dengede tutar:  C vitamininin yüksek kolesterol ve trigliserid seviyelerinin dengede kalmasını sağlar.  
  • Gut ataklarının önüne geçer:  C vitamini, kandaki ürik asit düzeyini minimuma indirir ve  gut ataklarının önüne geçer. Vücuda yeteri kadar C vitamini alınması gut hastalığının oluşmasının önüne geçer.
  • Demir emilimi üzerinde etkilidir: C vitamini, besinlerle birlikte vücuda alınan demirin bağırsaklarda daha yüksek oranda emilebilmesine yardımcı olan asit üretilmesine yardımcı olur. Demir emiliminin artmasıyla kansızlık gibi hastalıklar meydana gelmez.  
  • Beyindeki bilişsel fonksiyonları güçlendirir: C vitamini merkezi sinir sistemindeki düşünme yeteneğini ve hafızayı güçlendirir, demans hastalığını önler
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir: C vitamini, vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin üretilmesine destek olur. Böylece vücutta meydana gelebilecek enfeksiyonların önüne geçilmiş olur.

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.