Ginseng son zaman takviye gıdaların içerinde çokça rastladığımız bitkilerden bir tanesidir. Ginseng’in  vücut sağlığı açısından yararlı olduğu bilinmektedir. Biz de sizin için ginsengin özelliklerini araştırdık. Sağlıklı okumalar dileriz!

Ginseng Nedir?

Ginseng,  Yunanca’ da “her şeyi iyileştiren, her şeyi onaran” anlamına gelen Panacea kelimesinden gelmektedir. Uzun yıllardır Çin tıbbında kullanıldığı bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi sağlık üzerinde onaran, iyileştiren bir bitki türüdür. Vücudun, biyolojik ve kimyasal strese karşı direncini destekleyen ve direncini arttıran bitkilere “adaptojen bitkiler” olarak bilinir. Ginseng de bu bu adaptojen bitkiler arasında yer almaktadır. 

Ginseng bitkisi, yatıştırıcı, sakinleştirici, idrar söktürücü ve bağışıklık sistemini güçlendiren ve onaran bitki olarak takviye gıdalarda kullanılmaktadır.  Ayrıca, ginseng bitkisi antioksidandır. Ginseng yavaş büyüyen kısa bir bitkidir, bu yüzden ne kadar sürede büyüdüğüne göre üç çeşit olarak bilinmektedir. Bu çeşitler aşağıdaki gibidir;

–       beyaz Ginseng; en fazla 4 yıl büyüdükten sonra hasat edilir. 

–       Taze Ginseng;

–       Kırmızı Ginseng; Bir ginseng türüdür aslında. Ginseng bitkinin hasat zamanının farklılığıdır.  Kırmızı ginseng bitkisinin hasat zamanı, bitkinin 6 yıl ya da  daha fazla yıl büyümesinden sonradır. 

Ginseng Faydaları Nelerdir?

Ginsengin “her şeyi iyileştiren, her şeyi onaran” anlamından da anlaşılacağı gibi sağlık üzerinde birçok faydaları vardır. Bu faydaları sıralayacak olursak, bu faydalar şöyledir;

·       Antioksidan özelliğinden dolayı hücre yenileyicidir.

·       Antioksidan olduğundan kansere karşı vücudu destekleyen yanı vardır. 

·       Antienflamatuar özelliği taşımaktadır.

·       Beyin fonksiyonlarının gelişmesine katkı da bulunur.

·       Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

·       Yorgunluk gidericidir ve vücutta enerji oluşumunu destekler.

·       Kan şekerinin düşmesine yardımcı olabilir.

·       Sperm sayısı ve kalitesini arttırabilir. 

·       Antioksidan olduğundan kansere karşı vücudu destekleyen yanı vardır. 

·       Karaciğeri toksinlerden arındırır.

·       Vücut direncini arttırır.

·       Bronşit, astım ve dolaşım hastalıkları üzerinde iyileştirici etkisi vardır. 

Ginseng Yan Etkileri Nelerdir?

Ginseng bitkisi vücut için faydalı olarak bilinse de kullanım durumuna göre ya da kişilerin ginseng bitkisine hassasiyeti noktasında yan etkileri görülebilir. Ginseng bitkisinin yan etkileri aşağıdaki gibidir;

·       Uyku problemine neden olabilir.

·       Gerektiğinden fazla tüketildiğinde sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir.

·       Sinirli ruh halini tetikleyebilir.

·       Aşırı tüketimden dolayı ağız kuruluğuna neden olabilir.

·       Baş dönmesine ve baş ağrısına neden olabilir.

·       Görmede bulanıklık ve puslu görmeye neden olabilir.

·       Aşırı tüketimden dolayı burun kanamasına neden olabilir. 

·       Ciltte döküntüye neden olabilir.

Bu yan etkilerin önüne geçmek adına, ginseng takviyesi kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Doktorunuz, sizin vücut sağlığınıza uygun günlük kullanım dozunu size önerecektir. 

Ginseng bitkisi Nasıl Kullanılır?

Ginseng bitkisi, genellikle kuru formda bulunmaktadır ve bu kuru formu tüketilmektedir. Ginseng bitkisi farklı içeceklerin içine ekleyerek ya da yemeklerin içine katarak tüketilebilir. Ayrıca ginseng bitkisinin kökleriyle farklı çaylar da yapılarak tüketilmektedir. Aynı zamanda, takviye gıdaların içinde de bulunmaktadır ve gıda takviyesi yardımıyla da vücuda alınabilir. Saç toniği içinde, cilt bakım ürünlerinde ve kozmetik ürünlerin içerisine de  eklenerek ginseng bitkisinin kullanım alanı genişlemektedir. Ginseng kapsül ya da tablet formunda da bulunabilir. Günlük kullanım dozu 1-2 gram ginseng kökü veya 200-400 mg ekstrakt ( bitki özü) olarak tüketilmesi önerilmektedir. 

Ginseng Bitkisinin Fiyatı Nedir? 

Ginseng bitkisinin fiyatları, üç temel değişkene göre değişebilir. Bu değişkenler, ürünlerin markası, formu ve satın alınan yerdir. Ginseng fiyatını etkileyen ilk nokta ürünün markasıdır. Ginseng bitkisinin fiyatı markadan markaya değişiklik göstermektedir. Diğer bir değişken nokta ise bu bitkinin formudur. Yani ürünün toz hali başka fiyatlandırılabilir, tablet hali başka fiyatlandırılabilir. Son değişkenimiz ise ürünün satın aldığınız yerdir. Kısacası ginseng bitkisinin fiyatı markasına, türüne ve satılan yere göre değişiklik gösterebilir. 

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.