Kış aylarının gelmesiyle birlikte hepimizin korktuğu soğuk algınlıkları, grip, nezle ve diğer birçok hastalık kapımıza dayanıyor. Kapımıza dayanan ya da kapımıza dayanabilecek hastalıklara karşı önlemler alabilmek bizim elimizde. Kışı sağlıklı geçirmenin bir çok yolu var. Kışı sağlıklı geçirme yollarını sizin için derledik. 

Sağlıklı Beslenme

Havaların soğumasıyla birlikte kış hastalıkları olarak adlandırdığımız hastalıklar baş göstermekte. Bu hastalıkları karşı vücut sağlığımızı korumak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için en önemli yol ise dengeli ve düzenli beslenmektir. Dengeli ve düzenli beslenme  demek, her besinden yeteri kadar vitamin mineral alabilmek anlamına gelir. Vücuda besinlerden alınan vitamin ve mineraller, hastalıklardan korunmamıza yardımcı olmakla birlikte bağışıklık sisteminin güçlenmesine büyük destek sağlar. Sağlıklı beslenmek sadece gıda tüketmek değil, aynı zamanda da yeteri kadar ve vücudun ihtiyacı olan su tüketmek anlamına da gelmektedir. Bu yüzden de sağlıklı, dengeli beslenmenin yanında düzenli ve yeteri kadar su tüketimini de dikkat etmek gerekir.

Mevsimine Göre Beslenme

Düzenli ve çeşitli bir beslenme alışkanlığı, vitamin mineral alımını destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bunun için çeşitli ve mevsim sebze, meyveleriyle beslenmek gerekir. “Yazın tükettiğimiz besinlerin, kışın bize ne faydası olur?” diye düşünmeyin.

Yaz renkleri barındıran sebze meyveleri tüketmek oldukça önemlidir. Yazın tüketilen sebze meyvelerden, kış için vücudumuz vitamin ve mineral depolayarak hem bedenimizi hem de bağışıklık sistemimizi kış gelmeden kuvvetlendirmeye destek olur. Bu yüzden mevsimine uygun bol renkli besinler tüketmek, kışa daha sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemiyle başlamamız için vücudumuzu harekete geçirir. Peki ya çeşitli renklerden bahsederken ne demek istiyoruz? 

Sarı renkli meyve sebzeler mesela, greyfurt, balkabağı mısır vs. gibi besinler. Koyu yeşil sebze meyveler, brokoli, pırasa, elma ve erikten bahsetmiş oluyoruz. Ayrıca, kırmızı ve mor renkli besinleri de ihmal etmemek gerekir.

Vitamin-Mineral Kullanımı

Vitamin ve mineral tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Böylece, vücudumuzun kışa hazırlıklı olmasına destek olmaktadır. Vitamin ve mineraller besinlerden alınacağı gibi takviye gıda olarak da alınabilir. Kışa hazırlıklı olmak için özellikle D-vitamini seviyesi oldukça önemlidir. 

D vitamini, balık, yumurta, güneş, et, mantar gibi besinlerden alınabilir. Ancak,  D- vitamini sadece besinlerden alınabilecek bir vitamin türü değildir. Bu sebeple de takviye gıda olarak D-vitamini tüketmek gerekiyor. 

Takviye gıdaları almadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz. D- vitaminin yanında, C vitaminini takviyesi de kullanabilirsiniz. C vitamini doğal yollardan alabilmeniz için turunçgiller, biber, bezelye gibi besinler tüketebilirsiniz. 

Özetlemek gerekirse, kışa sağlıklı başlamak ve hastalıklara karşı sağlığınızı korumak istiyorsanız, vücudunuzdaki vitamin ve mineral değerlerini korumanız ya da olması gereken seviyeye getirmeniz gerekmektedir.

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.