Sağlıklı Kilo Almak Neden Önemli? 

Sağlıklı yollarla alınmayan kilolara bağlı olarak aşırı yağlanma, çatlak oluşumu, bölgesel yağlanma, vücutta sarkmalar ve estetik olmayan bir vücut görünümü oluşması gibi birçok olumsuz durumlar meydana gelebilir. Zayıflık, vücut kitle indeksine göre objektif olarak analiz edilebilir. Vücut kitle indeksi, kilogram cinsinden vücut kütlesinin boyun metre cinsinden karesine bölünmesi ile analiz edilebilir. 

Bu formülle göre elde edilen vücut kitle indeksi eğer 18,5 ve altında ise birey zayıf olarak kategorize edilir. Sağlıklı kilo almak ileride meydana gelebilecek sağlık sorunlarının da önüne geçmiş olur. Sağlıksız şekilde kilo almak obeziteye neden olabilir. Obezite de beraberinde birçok sağlık sorununu beraberinde getirebilir. 

Aşırı Zayıflığın Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir? 

Tıpkı şişmanlık veya obezite gibi aşırı zayıflık da sağlık açısından olumsuz olarak kategorize edilen bir durumdur. Zayıf insanlarda vitamin ve mineral eksiklikleri, anemi, bağışıklık sisteminin güçsüz olması gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu yüzden her birey yaşına, cinsiyetine ve boyuna göre ideal kiloya sahip  olmalı ve bu kiloyu korumak için özen göstermesi gerekir. Zayıf bireylerin sağlıklı yollarla kilo alması için kilo verme sürecine başlarken genel bir sağlık taramasının yapılması gerekir. Bazı durumlarda zayıflık veya kilo alamama durumuna neden olan bir sağlık sorunu olabilir. 

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişiler için diyetisyen kontrolünde kilo alma süreci başlatılabilir veya hastaya verilecek öneriler doğrultusunda sağlıklı ve dengeli beslenerek kilo alması sağlanabilir. Bununla birlikte sağlıklı kilo almak için ne yemeli, kilo almaya yardımcı besinler nelerdir, kilo almanın yolları nelerdir gibi sorular da kilo almak isteyen bireyler için merak konusudur. İşte kilo alma diyeti yapmayı planlayanlar için sağlıklı kilo almanın 7 önemli yolu: 

Sağlıklı Kilo Almanın 7 Yolu

Sağlıklı kilo almak ve boyunuzla uyumlu kilo almak için 7 öneriyi sizin için derledik. Bu öneriler aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

·       Düzenli Egzersiz Yapın; kilo alındığında ve bu kiloyu korumak için egzersiz yapılması gerekir. Egzersiz, istenilen görüntüyü korur. Aynı zamanda yağ ve kas dengesini de oturtmanıza yardımcı olur. Bu yüzden günlük beslenme düzenine dikkat etmek gerekir ve haftanın 2 günü ya da 4 günü spor yapılması gerekir.  

·       Uyku Saatlerinizi Düzenleyin; Günlük 8 saat uyku, yetişkinler için yeterlidir. Yatma ve kalkma saatlerinin düzenli olması durumu hem bu düzenin devam ettirilmesi  hem de biyolojik saatin düzenlenmesi açısından oldukça değerlidir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli kriter uyku dengesini sağlamaktır. Yani çok aşırı uyuyup öğün atlamamak ya da gereğinden az uyumamak gerekir. 

·       Protein Gereksinimini Tam Olarak Karşılayın; Yetişkin bireyler için yaklaşık protein gereksinimi vücut kütlesinin her bir kilogramı için 1 gram protein olarak belirtilebilir. Aynı zamanda protein kaynağı olarak kategorize edilen et, tavuk, balık, yumurta, süt ve ürünleri, kuru baklagiller gibi besinlerin düzenli ve yeterli olarak tüketilmesi sağlıklı beslenme ve kilo almak açısından önemlidir.

·       Kilo Almaya Yardımcı Besinler Tüketin;  Kilo almaya yardımcı besinler, kilo alma sürecini kolaylaştıran hem sağlıklı hem de besleyici besinlerdir. 

·       İştahsızlıkla Mücadeleye Yönelik Önlemler Alın; Kuruyemişler, kuru meyveler gibi küçük hacimli yüksek enerjili besinler tek öğünde daha fazla enerji almanızı sağlayabilir. Günlük beslenme planı içerisinde özellikle de ara öğünlerde bu gibi besinlerin tercih edilmesi kilo almayı kolaylaştırır. 

·       Rutin Sağlık Kontrollerinizi Yaptırın; Kilo alma sürecine başlarken mutlaka yaptırılması gereken sağlık kontrollerinin yanı sıra doktor tarafından tavsiye edilen aralıklarla rutin sağlık kontrollerinin yaptırılması sağlık açısından gereklidir. Kilo alma veya kilo verme dönemlerinde vücutta meydana gelen farklılıklara bağlı olarak kan değerlerinde düzensizlikler ya da değişikler olabilir. Bunların fark edilmesi için düzenli aralıklarla doktora muayene olunmalı ve rutin kan testlerinin yatırılması gerekir. Bu testlerin hangi aralıklarla yapılması gerektiği bireyin sağlık durumuna, yaşına, yaşam tarzına ve daha pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir.  Kan testlerinin sonucunda vitamin değerlerinde düşüklük görülmesi halinde, doktor tavsiyesi ile multivitamin takviyesi kullanımında fayda vardır. aksi taktirde örneğin demir eksikliği gibi bir durumda kilo almak veya vermek zorlaşacaktır.

Sağlıklı kilo almak konusunda doktorlara danışmak ve doktorların tavsiyelerine uymak oldukça önemlidir. Bunun yanında herhangi bir kronik hastalığın olması durumu ya da  sürekli kullanılması gereken bir ilacın olması durumunda beslenme düzeni bu kriterleri baz alarak değişiklikler yapmanız önerilebilir. 

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.