Renk körlüğü renklerin veya renkler arasında var olan farkların anlaşılmadığı bir görme bozukluğu türü olarak tanımlanabilir. Görme bozukluğunda genellikle kırmızı-yeşil gibi renklerin algılanması zordur ve kişiler kırmızı ve yeşil rengini algılayamadığını fark ettiğinde ortaya çıkan renk körlüğü, nadiren de olsa tüm renklerin gri ve gri tonları gibi algılandığı şekilde de ortaya çıkabilir.
Renk körlüğü kimlerde görülür?
Renk körlüğü iki farklı şekilde ortaya çıkabilir;
1- Kalıtsal nedenlere bağlı olarak meydana gelen renk körlüğü; x kromozomu olarak bilinen cinsiyet kromozomuyla aileden çocuklara aktarılabilir.
2- Daha sonra meydana gelen, edinilmiş renk körlüğü; retina veya beynin görme merkezinde meydana gelen bazı problemlerin olması ya da görmeyi etkileyen bölümlerin hasar görmesi durumlarında ortaya çıkabilen, diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir.
Erkeklerde tek, kadınlarda iki adet X kromozomu bulunması nedeniyle renk körlüğünün erkeklerde görülme sıklığı kadınlara oranla daha fazladır. Kadınlarda % 0, 5 oranında görme bozukluğuna rastlanırken, bu durum erkeklerde % 8 olarak artmaktadır.
Renk körlüğü nasıl tespit edilir?
Bazı renklerin algılanmasında zorlanılan ya da bazı renklerin hiç görülmediği anlaşıldığında en kısa zamanda bir göz doktoruna muayene olmanız tavsiye edilir. Göz doktoru kapsamlı bir muayenenin ardından ve gerekli tetkiklerin sonuçlarına göre renk körü olduğunuzu teşhis edebilir. Renk körlüğü testleri ile renk körü olup olmadığınız anlaşılabilir.
Renk körlüğü testi zor olmayan bir teşhis etme yöntemidir. Bu testte renklerin içine gizlenmiş farklı renklerdeki sayıları veya desenleri bulmak gerekir. Eğer yarı veya tam renk körüyseniz, farklı renklerden ve noktalardan yapılan gizlenmiş görselleri veya sayıları okuyamayacaksınız. Yapılan test sonucuna göre göz doktoru renk körlüğü teşhisi koyabilir.
Renk körlüğü tedavi edilebilir mi?
Renk Körlüğünü tedavi etmek amacıyla Özel Kontakt Lensler ve Gözlükler bulunmaktadır. Yani, Renk körü hastalar için üretilen renkli kontakt lensler ve gözlükler vardır. Göz doktoru bu kontakt lens ve gözlüklerin deneme setinden farklı renkleri hastaya denetir. Hangi renge sahip kontakt lens veya gözlükle renkleri daha iyi ayırt edebildiği analiz edilir ve sonrasında bu renkteki kontakt lens ve gözlüğü hasta kullanmaya başlar. Bu tür optik cihazlar renk körlüğünü tam anlamıyla tedavi etmez ama özellikle gündüz renklerin ayırt edilmesi ve günlük yaşamın kolay hale gelmesi açısından oldukça önemli renk körlüğü tedavi yöntemdir.
Göz sağlığını korumak için neler yapmalıyız?
Göz sağlığını korumak görüş açısı için oldukça önemlidir. Görüş sağlığını korumak için aşağıdaki kriterlere dikkat etmenizi öneririz;
· Temiz Hava; ortamdaki temiz hava seviyesi gözlerin mikrop kapmaması açısından ve göz sağlığı açısından oldukça önemlidir.
· Sebze Tüketmek; Mevsiminde olan sebzeleri beslenme programına dahil etmeniz göz sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Göz sağlığına en iyi gelen sebzeler;
– Lahana,
– brokoli,
– roka
– yeşil yapraklı sebzeler
· Yeterli Su Ve Uyku; Gün içerisinde iki buçuk ile 3 litre su tüketmek gözlerin ihtiyacı olan nemi karşılamanız için gereklidir. Aynı zamanda günde 7 ila 8 saat uyumak da göz sağlığı açısından oldukça önemlidir.
· Koruyucu İçeren Maddelerden Uzak Durmak; Mümkün olduğunca koruyucu madde içermeyen ürünleri tercih etmek gerekir. Göz için kullanılan ürünlerin de son tüketim tarihine dikkat etmek gerekir.
· UV Işınlarından Korunmak; Güneşin ultraviyole ışınlarından gözleri korumak gerekir. Çünkü bu ışınlar göz retinasında kalıcı hasarlara neden olabilir.
· Gözlükleri Seçin; Düzenli olarak göz doktoruna muayene olmak ve gözün ihtiyacı olan gözlükleri kullanmak göz sağlığı için oldukça önemlidir. Özellikle güneş gözlükleri kullanmak, güneşin zararlı ışınlarından gözü korunmak için gerekir.
· 20/20/20 Kuralını Uygulayın; Göz sağlığı için uygulanabilecek bu kural 20 dakika aralıklarla yaklaşık 20 metre uzaklıkta olan bir noktaya 20 saniye boyunca odaklanarak bakmaktır.
Renk körlüğü belirtileri nelerdir?
Renk körlüğü genellikle kalıtsal genetik olarak aktarılan görme bozukluğudur. genellikle cinsiyet kromozomlarından X kromozomu üzerinden taşınarak bebeğe aktarılır. Renk körlüğü iki çeşittir;
· deuter anomaliler
· protanomaliler
Her iki renk körlüğünde de hasta yeşil ve mavi renkleri ayırt edemez. Renk körlüğü genellikle çok fazla belirtisi olan bir görme bozukluğu değildir. Renk körlüğünün belirtileri genellikle kısmi ya da tam renk körlüğüne göre farklı olabilir.
– Kısmi renk körlüğünde, mavi, kırmızı ve yeşil renkler farklı düzeylerde algılanamaz veya ayırt edilmez.
– Tam renk körlüğünde, renkler siyah, beyaz ve grinin tonları olarak algılanır. Bu yüzden de belirtiler hastanın görme bozukluğuna göre olarak farklı olabilir.