Esansiyel yağlar birçok hastalığın tedavisinde rahatlatıcı yağlar olarak tercih edilmektedir.  Esansiyel yağlar aynı zamanda zihin dinginliği için de kullanılmaktadır. Biz de bu yazımızda eseyal yağlar hakkındaki bilgileri sizin için derledik. Sağlıklı okumalar dileriz!

Esansiyel Yağ Nedir

Esansiyel yağ, bitkilerden üretilen yağlar olarak tanımlanabilir. Esansiyel yağlar, bitkilerin yapraklarından, tohumlarından, köklerinden, saplarından çiçeklerinden ya da meyvelerinden üretilmektedir. Esansiyel yağlar bitkilerin farklı bölgeleri kullanılarak farklı tekniklerle üretilirler. Bu yağ türleri uçucu, kokulu ve aroması olan yağ türüdür. Esansiyel yağların yüzyıllardır süregelen farklı amaçlar için kullanımı söz konusudur. Bu yağ türü hastalıkların tedavisinde, tat ve aroma vermek için, tıpta, kozmetikte ve gıdalarda kullanılabilir. Günümüzde tanınan ve bilinen 3000 farklı esansiyel yağ türü vardır. 3000 esansiyel yağdan 300 tanesi olarak üretilir ve pazarlanır. Günümüzde bu yağlar zihinsel ve bedensel sorunlara çözüm için tercih edilmektedir.  

Esansiyel Yağ Nasıl Elde Edilir

Esansiyel yağlar iki farklı şekilde elde edilebilir. Bunlardan ilki distilasyon ikincisi ise soğuk sıkım yöntemidir. 

–        Distilasyon yöntemi; yağı meydana getiren bileşenlerin uçma durumlarına göre tercih edilen yağ elde etme yöntemidir. Bu yöntem ile elde edilen yağlar;

·       Lavanta yağı

·       Biberiye yağı

·       Gül yağı

·       Papatya yağı

·       Adaçayı yağı

·       Kekik yağı

–        Soğuk sıkım; soğuk sıkım yöntemi mekanik bir yöntemdir. En eski yağ elde etme tekniğidir. Üretilen yağların üretim süresi boyunca yüksek derecede ısıl işlem görmemesi için bitkiden yağın elde edilmesi sırasında çözücü kullanılmaması yöntemleriyle elde edilir. Bu yöntemle elde edilen yağlar; 

·       Portakal yağı

·       Greyfurt yağı

·       Limon yağı

·       Mandalina yağı

·       Bergamot yağı

Esansiyel Yağ Asitleri Özellikleri

Esansiyel yağ türlerinden sadece iki tanesini insan vücudu üretemez. İnsan vücudunda üretilmeyen yağ asitleri, omega 6 ve omega 3’tür. Esansiyel yağlar fiziksel ve zihinsel olarak birtakım problemlerin tedavi edilmesinde tercih edilebilir. Esansiyel yağlar aşağıdaki özelliklere sahiptir;

·       Güzel kokuludur.

·       Aromatiktir.

·       Bazıları uçucudur.

·       Hafızayı güçlendirir.

·       Görme fonksiyonlarını destekler.

·       Bağışıklık sistemini destekler.

·       Pıhtılaşmayı engeller.

·       Kolesterol seviyesini dengeler.

·       Kan basıncını dengeler.

·       Kan dolaşımına yardımcı olur. 

·       Yaraların iyileşmesini hızlandırır.

·       Çocuklarda büyümeyi hızlandırır.

·       Cildi korur ve cilt sağlığını destekler.

·       Egzama oluşumunu engeller.

·       Erkeklerde kısırlığı engeller. 

Esansiyel yağlar hem insan vücudu için faydalı özellikleri sahipken aynı zamanda gıda sektöründe de oldukça kullanışlı yağ türlerindendir. Esansiyel yağlar birçok gıdanın üretiminde de tercih edilmektedir. Esansiyel yağların insan vücudu üzerinde pek olumsuzluğu yoktur. Ancak, dikkat edilmesi gereken nokta ise kullanılan ya da tercih edilen esensiyal yağın üretiminde kullanılan bitkilere alerjinin olup olmamasıdır. 

Esansiyel Yağ ile Uçucu Yağ Arasındaki Fark Nedir?

Esansiyel yağlar ve uçucu yağlar hayatımızın birçok alanında tercih edilen yağ türleridir. Biri yapay olarak üretilirken diğeri ise direkt hammaddenin kendisinden elde edilmektedir. Esansiyel yağ ve uçucu yağ arasındaki fark aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

·       Esansiyel yağ koku veren bir maddedir. Esansiyel yağlar laboratuvar ortamında üretilen yağlardır. Doğada bulunan bitkilerin kokuları laboratuvar ortamında üretilebilir. Esansiyel yağlar laboratuvarda üretildiği için daha uygun satılmaktadır. 

·       Uçucu yağ; direkt maddenin kendisinden elde edilen, farklı yöntemlerle hammaddeden yağın çıkarılmasıyla elde edilir. Uçucu yağlar sadece yağı çıkarılabilecek bitkilerden elde edilir. Çiçek kokulu uçucu ya bulunmaz ama esansiyel yağ olarak çiçek kokusunu bulmak mümkündür.  Uçucu yağlar direkt bitki hammaddesinden elde edildiği için maliyetli olarak pazarlanır. Uçucu yağlar tıbbi tedavi yöntemi olarak da tercih edilmektedir. 

Esansiyel yağlar nelerdir?

Birçok esansiyel yağ üretimi yapılabilir. Ancak birkaç tane esansiyel yağ örnekleri verecek olursak, aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

·       Biberiye Yağı; kan dolaşımını hızlandırır. Cilt üzerinde oluşan akne ve sivilce tedavisinde kullanılır.

·       Çay Ağacı Yağı; akne ve cilt yağlanmasını tedavi etmek için tercih edilir. Kaşıntı olan, iltihaplı bölgelerin tedavisi ve temizlenmesi için tercih edilir.

·       Limon Yağı; soluk ve yağlı cildi parlatır ve ışıltılı hale getirir. Solunum yolunu rahatlatır. Limon yağı cildi hassaslaştırır bu nedenle gece kullanılması gerekir. 

·       Limon otu Yağı; ağrıyı azaltır ve yorgunluğu hafifletir. Konsantrasyonu güçlendirir. 

·       Nane Yağı; serinlik, açık zihin ve tazelik verir. Baş ağrısı ve bedensel ağrıları önler. Solunum ve sindirimi destekler.

·       Okaliptüs Yağı; nefes açar, solunum yolunu destekler. Eklem ağrılarını hafifletir. 

·       Alg Yağı; Omega 3 kaynağıdır, kalp ve damar sağlığını korur. Kalp ritmini düzenler. 

Yorum Yaz

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.